Le Monde diplomatique Türkçe’nin mayıs sayısında 14 Mayıs’ta yapılacak tarihi seçimleri masaya yatırıyor. Gazetenin mayıs sayısı, 16 sayfalık seçim öze ekiyle birlikte yayımlandı.
Laik, demokratik Türkiye için sandığa…
Le Monde diplomatique Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Ayküt Küçükkaya, seçimlerin tarihi önemine dikkat çekiyor, Cumhurbaşkanı adayları arasındaki yarışta gelinen son durumu analiz ediyor…
Türkiye’de demokrasi ip üstünde
Türkiye üzerine yazdığı kitaplarla tanınan deneyimli gazeteci Ariane Bonzon, 14 Mayıs’a Avrupa penceresinden bakıyor, daha önceki seçimlerde trafoya giren kedileri anımsatarak seçim güvenliği konusuna dikkat çekiyor.
Yeni bir dil ve iletişim
Queen Margaret University Edinburgh’ta öğretim üyesi Dr. Taner Doğan, seçim öncesi siyasetçilerin kullandığı dili ve iletişim stratejilerini değerlendiriyor.Yüz yıllık gerilim
100 yıllık gerilim
Deneyimli gazeteci Çetin Yiğenoğlu, bozulan ekonominin seçim sonuçları üzerindeki olası etkilerini yorumluyor.
Seçim mi savaş mı?
Usta gazeteci Pınar Öğünç, meydanlarda kullanılan dille birlikte seçim öncesinde yükselen gerilimi değerlendiriyor.
Sağlık ücretsiz olacak mı?
Dr. Tunç Çelebi, ittifakların ve adayların sağlık konusundaki politikalarını, projelerini, vaatlerini değerlendiriyor, eksik kalan yönler konusunda uyarılarda bulunuyor.
Siyasette Kadın temsili
Türkiye’de kadın mücadelesinin öncü isimlerinden Nazar Moroğlu, kadının siyasetteki yerini yorumluyor.
Bu mücadele hiç bitmez
Gazeteci Hilal Köse, seçim öncesi kurulan ittifakları, kadınları tedirgin eden ortaklıkları, feminist siyaset bilimci Prof. Dr. Fatmagül Berktay’la konuşuyor.
Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’nin dış politikası
Dr. Remzi Çetin, Türk dış politikasının tarihsel seyrini, seçim sonrası yaşanabilecek gelişmelerle birlikte yorumluyor.
Kazanan doğa olsun
Gazeteci Hazal Ocak, dünyanın karşısındaki en önemli sorun olan iklim krizi konusuna ittifakların ve adayların nasıl yaklaştığını değerlendiriyor.
Gençlerin zor seçimi
Le Monde diplomatique Türkçe Yazıişleri Müdürü Serkan Ozan, seçim sonuçlarında kilit rol oynayacak gençlerin omuzlarındaki büyük yükü, adayların gençliğe ilişkin vaadlerini yorumluyor.
Kültür vazgeçilmezdir
Kültür sanat dünyasına ilişkin seçim öncesinde yaşanan ve seçimden sonra yaşanabilecek gelişmeleri Özgen Kılıçarslan Danyal değerlendiriyor.
Açlık ve utanç arasında
Le Monde diplomatique Türkçe’nin mayıs sayısında dünyanın dört bir yanından birbirinden ilginç makaleler okurları bekliyor.
Le Monde diplomatique Genel Yayın Yönetmeni Benoît Bréville, sosyal yardımların nasıl karlı bir sektör haline dönüştüğünü anlatıyor.
Acımasız siyaset ve polis şiddeti
Paris Nanterre Üniversitesi Siyaseti Bilimi bölümünden öğretim üyesi Laurént Bonelli, güvenlik güçlerinin toplumsal olaylara müdahale şeklinin yıllar içinde nasıl şiddete dönüştüğünü ve bu durumda siyasetin rolünü aktarıyor.
Sağın savunduğu ifade özgürlüğü
Paris 8 Üniversitesi’nde bilgi ve iletişim bilimleri alanında öğretim görevlisi olan Sebastien Broca, Elon Musk’un Twitter’ı satın almasının ardından başlayan tartışmaları, sağın ifade özgürlüğünü sahiplenişini, solun ise neden sessiz kaldığını açıklıyor.
Uluslararası hukukun imalatı
Paris-Panthéon-Assas Üniversitesi’nden Prof. Catherine Kessedjian ve Paris Cité Üniversitesi’nden Prof. Anne-Thida Norodom, uluslararası hukukun nasıl oluştuğu konusuna değiniyor.
Bir çimento kralının pençesindeki Nijerya
Gazeteci Jean – Christophe Servant, Nijerya’yı pençesine alan Afrika’nın en zengin iş insanı Aliko Dangote’yi ve sahip olduğu çimento krallığının yükselişini, ülkede edindiği izlenimlerin eşliğinde anlatıyor.
Latin Amerika’nın barış projesi
Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Araştırma Direktörü, Christophe Ventura, Güney Amerika ülkelerinin ABD hakimiyetinden kurtulma ve ayakları üzerinde durma mücadelesini anlatıyor.
Latin solunun serbest ticaret rüyası
Gazeteci Luis Alberto Reygada, Güney Amerika’da oluşturulan ekonomik birlik Mercosur’un bölgesel entegrasyon için çözüm olup olamayacağı sorusuna yanıt arıyor.
Mutluluk bir devlet meselesi mi?
Sosyoloji profesörü Frédéric Lebaron, her yıl açıklanan uluslararası mutluluk endekslerinin gerçeği ne kadar yansıttığını değerlendiriyor.