NEBAHAT KOÇ
Necmettin-Nermin Erbakan çiftinin iki kızından sonra dünyaya geldi Fatih Erbakan. Zeynep ve Elif Erbakan’ın ardından…
Ortaokulu İmam Hatip’te okudu. Üniversite eğitimini de Başkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü mezuniyetiyle tamamladı. Yüksek lisans için İngiltere’ye gitti. Ancak annesinin vefatı üzerine Türkiye’ye dönerek mezunu olduğu üniversitede yüksek lisansını yaptı.
Babası, Milli Görüş’ün lideri ve eski başbakan olunca Fatih Erbakan küçük yaşlarından itibaren kamuoyunun gündemiydi… Ağırlıklı olarak da gençlik yıllarındaki lüks tutkusuyla… Özellikle de gösterişli tekne ve otomobil merakıyla… Üstü açık lüks arabalardaki fotoğraflarıyla hâlâ hafızalarda… Bu yönüyle de çokça haber konusu olmuştu. Öyle ki babasının başbakanlığı döneminde kimi milletvekilleri tarafından Fatih Erbakan’ın 17 yaşında ehliyetsiz araba kullanıp kullanmadığı ya da Ankara trafiğinde özel bir konumu olup olmadığı yönünde meclise soru önergeleri bile verilmişti.
Bedelli askerlik yaptı
Gençlik yılları, üniversite eğitimi derken sırada askerlik görevi işlemleri vardı. 33 yaşındayken o dönem 30 bin lira olan (2012 yılı) başvuru ücretini peşin ödeyerek bedelli askerlik hakkından yararlandı. Zaman ilerliyordu. Sıra evlenmeye gelmişti. Fatih Erbakan, Beyza Molu ile hayatını birleştirdi. Çırağan Sarayı’ndaki düğünü ile Dubai’deki Burj Al Arab Oteli’nde balayına gitmesi de kamuoyunda tartışılmıştı.
Gelelim bugün 44 yaşında olan Fatih Erbakan’ın siyasi hayatına… Sık sık “muhterem babam” dediği Necmettin Erbakan nedeniyle siyasetle çok erken tanıştı. Küçük yaşlarda, babası ve annesinin oy kullandığı sandık başlarında onlarla birlikte objektiflere poz verdiği de oldu. Sonrasındaki yıllarda Refah Partisi’nin devamı olan Fazilet Partisi ile Saadet Partisi’nin gençlik teşkilatlarında çalışarak siyasete adım attı. Bir anlamda siyasete ısındı. Necmettin Erbakan’ın liderliğindeki Saadet Partisi’nde Genel Başkan Başdanışmanlığına kadar yükseldi. Bu görevleriyle; gerçek anlamda siyasetin çetin yüzüyle de tanıştı. Yıl 2010… Numan Kurtulmuş genel başkan… Saadet Partisi kongresinde liste krizi nedeniyle Necmettin Erbakan ve kurmayları, Numan Kurtulmuş ve arkadaşlarıyla karşı karşıya gelmiş, aralarındaki ipler tam anlamıyla kopmuştu.
Böylesi gergin bir süreçte Erbakan Ailesi’nin Altınoluk’taki yazlıklarının bahçesinde Fatih Erbakan’la röportaj yaptım. Fatih Erbakan o dönem Kurtulmuş ve ekibinin, babası Erbakan’ın kontrolünden çıkarak hem babası hem de parti yönetimine karşı itaatsizlik gösterdiklerini iddia etmişti.
Fatih Erbakan, Kurtulmuş’un AKP’ye geçmesini de daha sonra yaptığım başka bir röportajda “Rahmetli babamın o meşhur sözü doğru çıktı. Sürüden ayrılanı kurt kapar” diyordu. Öyle de oldu” sözleriyle değerlendirmişti. Yıllar sonra kendisinin de AKP ile aynı ittifakta olacağından habersiz olarak…
Erbakan, yine aynı röportajda o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan için, “Erbakan Hoca’nın teşkilatlanma modelini uyguladığı için başarılı oluyorlar. Erbakan Hoca gibi büyük bir cevherden mahrum olsaydı bu kadar başarılı olamayabilirdi” ifadelerini kullanmıştı.
‘Bizde tutarsızlık göremezsiniz’
Fatih Erbakan, babasıyla çok uzun yıllar siyaset yapan dava arkadaşlarıyla da siyaseten beraber hareket etmedi. Necmettin Erbakan’ın 2011 yılındaki vefatıyla bu isimlerle yolunu tamamen ayırdı. Önce Prof. Dr. Necmettin Erbakan Vakfı’nı kurdu. Ardından da Yeniden Refah Partisi’yle “Siyasette ben de varım. Milli görüşün devamı benim” mesajını verdi. Siyasi arenada boy gösterdiğinden itibaren, zaman zaman hakkında, nükteli konuşması, kalabalıkları coşturmasının yanı sıra siyasi kıvraklığa da sahip babasının ‘gölgesinde kaldığı’ yorumları yapıldı.
Fatih Erbakan, siyasi serüveni boyunca -Cumhur İttifakı’na katılıma kadar- AKP’ye katılıp katılmayacağı yönündeki soruyla da sık sık muhatap oldu. Defalarca da bu soruya ‘Hayır’ yanıtı verdi. Bir röportajımda ben de aynı soruyu sormuş ve şu yanıtı almıştım: “Bize bunu soranlara ‘Biz Erbakan Hoca’nın evladıyız. Böyle bir konuda tutarsızlık, bir U dönüşü görmezsiniz. Merak etmeyin’ dedik.”
Kadın hakları alanında endişe
Bugüne gelirsek… Fatih Erbakan, dört yol arkadaşıyla birlikte milletvekili olarak Meclis’e girdi. Erbakan’ın kadın ve aile konularındaki görüşleri, bazı kesimleri özellikle kadın hakları konusunda tedirgin etti… Çiçeği burnundaki genel başkan ve milletvekili Fatih Erbakan’ın tutumu, eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın aksine belli alanlarda daha kapalı, daha sıkı bir politika izlediği (izleyeceği) yorumlarını da beraberinde getiriyor. Bu noktada Erbakan’ın ailesindeki kadınların siyasetteki aktif rollerini hatırlamakta fayda var… Özelikle Refah Partisi döneminde başta Nermin Erbakan ve kızları, kimi zaman düğün salonlarında, kimi zaman otellerde yüzlerce kez parti toplantıları yaparak, sayısız etkinliklere katıldılar. Hatta İstanbul’un oyları düşük olan kimi ilçelerinde özellikle lüks sitelerde ev ziyaretlerinde de bulunurlardı. Fatih Erbakan, ailedeki kadınların siyasette aktif rol aldığı bir ortamda büyüdü. Ablası Elif Erbakan Altınöz, Yeniden Refah Partisi’nde MKYK üyesi olarak aktif siyasete hâlâ devam ediyor. Ancak Fatih Erbakan ve partisinin, İstanbul Sözleşmesi’nin ardından 6284 Sayılı Ailenin Korunması ile Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi’ne dair kanunun iptalini istemeleri, toplumdaki endişeleri zirveye taşıyor. Partisindeki kimi davranışlar da bu kaygıları adeta doğruluyor. Seçim kampanya sürecinde parti otobüsünde kadın milletvekili adayının fotoğrafına yer vermemesi, kadın adayı erkek adayın arkasında siyah bir siluet gibi resmetmesi hafızalara kazınmış durumda… Yine annesi ve ablalarının aksine siyasi etkinliklerde eşi Beyza Hanımı hemen hemen hiç görmüyoruz. Kendisinin isteği mi eşinin tercihi mi tabii bunu bilmiyoruz.
Nafaka konusu!
Yeniden Refah Partisi’nin sık sık dile getirdiği bir tartışma konusu da sınırsız nafakanın kaldırılması… Ablası Zeynep Erbakan’ın , kardeşi Fatih Erbakan’ın bu konudaki görüşleri hakkında ne düşündüğü merak konusu…. Zeynep Erbakan, yıllar önce eşi Prof. Faruk Baykoç’tan boşanmasıyla gündeme gelmişti.