Gerçeği kabullenmek!..
Le Monde diplomatique Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, 14 ve 28 Mayıs seçim sonuçlarını değerlendiriyor, dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olan çevre sorunları ve iklim krizi konusunda yapılması gerekenleri TEMA’nın kısa süre önce açıkladığı 2023 Ekosiyaset Belgesi ışığında yorumluyor. Okumak için tıklayın…
‘Adil ve yanmayan bir dünya istiyoruz’
Gazeteci Hazal Ocak, plastik atıklarla mücadele temasıyla kutlanan Dünya Çevre Günü’nde, iklim krizine karşı gerekli adımları atmayan Türk yetkililere dava açan üç genç iklim aktivisti, Atlas Sarrafoğlu, Seren Anaçoğlu ve Ela Naz Birdal’ın açtığı davayı yazdı. Gençler mesajlarını Le Monde diplomatique Türkçe aracılığıyla paylaştı. Okumak için tıklayın…
2023 seçimlerindeki ilk uygulamalar
Kadın mücadelesinin öncü isimlerinden, hukukçu Nazan Moroğlu 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden sonra oluşan tabloyu kadın hakları ve kadınların mücadelesi açısından değerlendiriyor. Okumak için tıklayın…
Vestfalya imzalandığında Osmanlı ne durumdaydı?
Dr. Remzi Çetin, 15 Mayıs 1648’de imzalanan ve sadece Avrupa değil dünya tarihi için de dönüm noktası anlamına gelen, günümüz uluslararası ilişkilerine de etki eden Vestfalya (Westphalia) Antlaşması’nın Osmanlı İmparatorluğu ve Türk dış politikasına etkilerini yazıyor. Okumak için tıklayın…
Yaşama sanatının öğrencisi olmak
Yazar Ünal Ersözlü, karşılaşılan zorluklara karşın yaşama tutunabilmeyi ve sevginin insan yaşamındaki önemini kaleme alıyor. Okumak için tıklayın…
Tarihe yapılan saldırı
Le Monde diplomatique Genel Yayın Yönetmeni Benoît Bréville, İkinci Dünya Savaşı kurbanları için düzenlenen anma törenlerindeki ayrımcı tavrı ve tarihin günümüz mücadelelerine alet edilemesini eleştiriyor. Okumak için tıklayın…
Rusya’da savaşa destek var mı?
İki Rus gazeteci, Alexei Sakhin ve Lisa Smirnova, Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü işgal harekatının ülkede gerçekten destek görüp görmediğini araştırıyor, elde ettikleri çarpıcı sonuçları değerlendiriyor. Okumak için tıklayın…
Tarafsız İsviçre’nin Ukrayna sınavı
Gazeteci Angélique Mounier-Kuhn, tarafsızlığıyla bilinen İsviçre’nin, Rusya’nın Ukrayna işgali karşısında düştüğü ikilemi, Bern’in izlemeye çalıştığı politikayı ve ülkede yaşanan tartışmaları kaleme alıyor. Okumak için tıklayın…
Futbolun karanlık yüzü
Gazeteci Patrick Remacle, Belçika’da ortaya çıkan ve Avrupa’da yankılanan futboldaki yolsuzluk skandalının ulaştığı noktayı ortaya koyduğu yazısında skandalın merkezinde yer alan isimlerin ilk kez yayımlanan ifadelerine yer veriyor, futbol dünyasındaki kirli ilişkileri, kara para aklama, sahtecilik ve dolandırcılık düzeninin nasıl işlediğini ortaya koyuyor. Okumak için tıklayın…
Japonya, bir tarikatın pençesinde
Gazeteci Yuta Yagishita, suikast sonucu öldürülen eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve ailesinin Güney Kore merkezli Moon Tarikatı’yla olan bağlarını ortaya koyuyor; bu tarikatın Japonya’da nasıl yükseldiğini, Japon siyasetini nasıl ele geçirdiğini ve kurduğu ilişkilerin ülkeyi sarsacak suikasta giden yolun nasıl açılığını yazıyor. Okumak için tıklayın…
Yemen’de hayatta kalmak
Yemen’deki iç savaşın sivil halk üzerinde yarattığı büyük yıkımı gözlemleyen gazeteci Quentin Müller, ülkedeki son durumu aktarıyor. Okumak için tıklayın…
Zincire vurulan şehir: Kahire
Fransa Dışişleri Bakanlığı danışmanı. Orient XXI Yayın Kurulu üyesi Sophie Pommier, General Abdülfettah el Sisi’nin darbeyle iktidara gelişinin ardından özelde Kahire, genelde ise bütün ülkenin yaşadığı değişimi, zengin-fakir ayrımının nasıl derinleştiğini, özgürlüklerin hergün nasıl kısıtlandığını anlatıyor. Okumak için tıklayın…
…Ve IRA teslim oldu
Yazar Daniel Finn, ‘Hayırlı Cuma’ anlaşmasının 25. yılında Kuzey İrlanda’daki son durumu, anlaşmanın getirdiklerini anlatıyor. Okumak için tıklayın…
‘Fransızlardan daha iyiler!’
Gazeteci – yazar Antonine Pecqueur, Afrika’da nüfuz kurmak isteyen ülkelerin kültürü bir araç olarak nasıl kullandığını Kamerun örneğinden yola çıkarak anlatıyor. Okumak için tıklayın…