QUENTIN MÜLLER / Gazeteci
Küçük bir prefabrik yapıdan çok sayıda çocuk çıkıyor. Bazıları derslerini bitirmiş, diğerleri sıkışık şekilde yan yana dizilmiş sıralarda oturuyorlar. Marib’teyiz… İran destekli isyancı Husilerle savaşan Yemen ordusunun hâlâ kontrol edebildiği yerlerden biri burası. Ahmed Mubarah, Al-Koz kampının güvenliğinden sorumlu. Kampta 600 ailenin, yani yaklaşık 3 bin yerinden edilmiş insanın bulunduğunu anlatıyor. İç savaşın başından bu yana eğitimden mahrum kalan çocukların yeniden eğitim alabilmesi için bir okul inşa edilmiş. Okuldakilerin kökenleri çeşitli… Başta isyancılar tarafından işgal edilen kuzeybatı illeri olmak üzere toplam 13 vilayetten çocuklar var.
Gönüllü öğretmen Mahsas Saleh, “öğrencilerinin odaklanmasını sağlamak için elinden geleni yaptığını ve onlara bir şeyler aktarabilmek için çaba gösterdiğini” söylüyor. Okuldaki koşullar zorlu… Küçük binanın sol tarafında elektrik yok. “Klima olmadığı için havalar ısındığına sınıflar fırına dönüyor. Öğrenciler iki kişilik bir sırayı altı kişiyle paylaşmak zorunda kalıyor. Tuvaletlerde de artık su yok” diyen Saleh, meslek yaşamı boyunca bu kadar düşük bir okur yazarlık oranı görmediğini anlatıyor. Bu durumun nedenini ise “savaş nedeniyle halkın sürekli olarak yer değiştirmesi ve çocukların zorunlu olarak okuldan uzaklaşmasıyla ilgili…” diye açıklıyor. Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, ülkedeki 3.5 milyon çocuk yıllardır okula gidemiyor. Savaşa tanık olan öğrencilerin psikolojik travma yaşadığını anlatan Saleh, zorla askere alınan veya yakınlardaki bir bombardımanın sesini duyunca panik haline giren çocukların durumuna dikkat çekiyor. UNICEF’e göre, Mart 2015 ile Kasım 2022 arasında 11 binden fazla çocuk öldü veya ciddi şekilde yaralandı. Ölen çocuklardan 4 bininin savaşan taraflar tarafından asker olarak kullanıldığı belirtiliyor. (1)
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?