Dünyanın dört bir yanından birbirinden ilginç makalelerin yer aldığı Le Monde diplomatique Türkçe’nin Temmuz sayısı okurla buluştu.
Orta Doğu’da kadınları ne bekliyor?
Alanında dünyanın önde gelen isimlerinden biri olan araştırmacı ve yazar Hicham Alaoui, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki feminist hareketi ele alıyor, ülkeler, aktivistler ve Batı tarafından benimsenen çeşitli entelektüel ve politik yaklaşımları inceliyor. Okumak için tıklayın…
Meloni modeli Avrupa’yı nasıl ele geçirdi?
Le Monde diplomatique Genel Yayın Yönetmeni Benoît Bréville, bu ayki yazısında İtalya’nın aşırı sağcı Başbakanı Meloni’nin, iktidara geldikten sonra Avrupa’daki egemen söyleme nasıl ayak uydurduğunu, seçim öncesi Meloni’yi sert bir üslupla eleştiren Avrupa’nın ona nasıl yanıt verdiğini ve ‘Meloni modeli’nin Avrupa’da nasıl yayıldığını anlatıyor. Okumak için tıklayın…
İki isim, Silivri ve Türkiye demokrasisi…
Le Monde diplomatique Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ ve milletvekili seçilmesine karşın hâlâ Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan hukukçu Can Atalay’ın durumlarına dikkat çektiği yazısında, bu durumun Türkiye demokrasisi üzerinde yarattığı ağır tahribata dikkat çekiyor. Okumak için tıklayın…
Güney Kore mucizesi kimin sırtında yükseliyor?
Deneyimli gazeteci Renaud Lambert, son yıllarda yakaladığı başarıyla bütün dünyaya örnek gösterilen ‘Güney Kore modeli’nin perde arkasına ışık tutuyor. Başken Seul’un sokaklarından birbirinden ilginç notlar paylaşan Lambert, başarı uğruna emekçi kesimlerin nasıl ezildiğini, komünizmle mücadele uğruna demokrasinin nasıl törpülendiğini, ülkenin ABD’ye bağımlılığını ve çok daha fazla detayı gözler önüne seriyor. Okumak için tıklayın…
Afrika’nın borcu: Efsane mi gerçek mi?
Siyaset Bilimi alanında doktora sahibi olan yazar Gilbert Germain, Afrika ülkelerinin borçlarına dikkat çektiği yazısında borç silmenin gerçek bir çözüm olup olmadığını inceliyor, çözüm önerilerini sıralıyor. Okumak için tıklayın…
Yoksulluk, yardımla biter mi?
Siyasi fikirler tarihçisi Anton Jäger ve sosyoloji profesörü Daniel Zamora, yoksullukla mücadelede izlenen yeni yolu masaya yatırıyor. Özellikle Silikon Vadisi zenginlerinin, yoksul kesimlere yaptıkları doğrudan yardımlarla şekillenen bu yeni modelin, yoksullukla mücadelede gerçek bir çözüm olup olmadığı konusuna ışık tutuyor. Okumak için tıklayın…
Irkçılara dokunan olacak mı?
Le Monde diplomatique Türkçe Paris Koordinatörü Süleyman Tosunoğlu, 17 yaşındaki Nahel’in polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan olaylar sırasında yaşadıklarını kaleme aldığı yazısında, Fransız polis teşkilatı içindeki ırkçı yapılanmaya dikkat çekiyor, ülke siyasetinin bu konuda nasıl çözüm üreteceğini sorguluyor. Okumak için tıklayın…
Laikliğin değeri hangi coğrafyalarda anlaşılır?
Le Monde diplomatique Türkçe yazarı Dr. Remzi Çetin, laikliğin değerinin hangi coğrafyalarda anlaşılacağını inceliyor ve özellikle azınlıklar için laikliğin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor. Okumak için tıklayın…
Lozan 100. yılına girerken Türkiye’yi ne bekliyor?
Türkiye’deki kadın mücadelesinin öncü isimlerinden, hukukçu Nazan Moroğlu, Lozan Atlaşması’nın 100. yıl dönümünde antlaşmanın önemini vurguladığı yazısında Lozan’daki görüşmeler sırasında yaşanan ilginç olayları anımsatıyor ve Lozan’ın Türkiye için ne kadar yaşamsal bir önemi olduğunu üç haritayla gözler önüne seriyor. Okumak için tıklayın…
Türkiye’nin vergi sistemi ne kadar adil?
Türkiye’de vergi hukuku konusunda önemli isimlerden biri olan Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, son günlerin en çok tartışılan konularından biri olan vergiler konusunda aydınlatıcı bilgiler veriyor. Başaran, ülkenin vergi gerçeğini ortaya koyduğu yazısında yaşanan adaletsizliği de gözler önüne seriyor. Okumak için tıklayın…
Gözlerdeki beyin…
“Yaşamı ve Yapıtlarıyla Habip Aydoğdu” retrospektif sergisi Antalya Kültür Sanat Merkezinde açıldı. Sergiye dair izlenimlerini aktaran Hasan Çakır, Habip Aydoğdu’nun sanatını ve kişiliğini mercek altına alıyor. Okumak için tıklayın…
Ortadoğu’nun yeni belasının arkasında kim var?
Gazeteci Clément Gibon, son yıllarda kullanımı giderek artan uyuşturucu ilaç Captagon’un Orta Doğu’da nasıl yayıldığını bütün bölgeyi nasıl etkisi altına aldığını anlatıyor, bölgedeki uyuşturucu üretimi ve trafiğinin izini sürerek perde arkasındaki önemli isimleri ortaya çıkarıyor. Okumak için tıklayın…
Kefalet sisteminden kim nemalanıyor?
Gazeteci Charlotte Recoqillon, ABD yargısı sisteminin en önemli ayaklarından biri olan kefalet uygulamasının nasıl bir sömürü aracına dönüştüğünü kaleme aldığı yazısında ülkedeki tartışmaları ve yapılan yeni düzenlemeleri aktarıyor. Okumak için tıklayın…
Estonya işgale hazır mı?
Gazeteci Damien Lefaucoonier, Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından Rusya’nın komşusu Estonya’da yaşananları, NATO şemsiyesi altındaki ülkedeki artan askeri harcamaları, Estonyalıların olası Rus işgaline karşı yaptıkları hazırlıkları ve ülkedeki Rus azınlığın durumunu ele alıyor. Okumak için tıklayın…
Grönland bağımsızlık istiyor ama nasıl?
Gazeteci Philippe Descamps, uçsuz bucaksız donmuş topraklarının altındaki el değmemiş zengin
doğal kaynaklar nedeniyle bütün dünyanın gözünü diktiği Grönland’da halkın ne istediğini sorguluyor, zorlu doğa koşullarının ülkedeki yaşamı, ekonomiyi ve siyaseti nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. Okumak için tıklayın…
Hermann Hesse’nin izinde…
Gazeteci Nebahat Koç, dünyaca ünlü yazar Hermann Hesse’nin 146. doğum gününde yazarın doğduğu kent olan Calw’in sokaklarında dolaşıyor, yaşamının ilk yıllarının geçtiği bu kasabada Hesse’nin ayak izlerini takip ediyor. Okumak için tıklayın…
Kültür ve Sanat’ta bu ay ne var.
Le Monde diplomatique Yayın Kurulu Başkanı Özgen Kılıçarslan Danyal’ın, ayın öne çıkan kültür sanat etkinliklerini incelediği “Le Pano” adlı köşesinde bu ay, yönetmen Zeki Demirkubuz’un fotoğraf sergisi “Hayat”, Orhan Tüleylioğlu’nun yeni kitabı “Yalnız Kitap”, Kemal Aydoğan’ın rejisörlüğünde sahnelenen “Şairi Evcilleştirmek”, 30. İstanbul Caz Festivali ve Christopher Nolan’ın son filmi “Oppenheimer” var. Okumak için tıklayın…