Le Monde diplomatique Türkçe’nin Ağustos sayısı yayımlandı. Gazete bayileri ve büyük zincir marketlerde satışa sunulan gazetenin yeni sayısı, dünyanın dört bir yanından ilginç makalelerle dolu.
Siyasetin güvenlik dini
Le Monde diplomatique Genel Yayın Yönetmeni Benoît Bréville, 17 yaşındaki Nahel Merzouk’un polis tarafından öldürülmesinin ardından tüm Fransa’ya yayılan olaylara değindiği bu ayki yazısında, yıllardır yaşanan benzer olay sonrasında Fransız siyasetçiler tarafından yapılan güvenlik ve kimlik temelli açıklamaların benzerliğine dikkat çekiyor ve bu açıklamaların sonuçlarını sıralıyor. Okumak için tıklayın…
Gezi’den Akbelen’e: Ben kazandım, siz kaybettiniz
Le Monde diplomatique Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, Gezi Davası nedeniyle 15 aydır tutuklu olan ve 14 Mayıs’ta millevekili seçilmesine karşın tahliye edilmeyen Can Atalay’ın durumuna dikkat çektiği yazısında, Gezi Direnişi’nin ardından AKP iktidarının yükselttiği korku duvarlarının Akbelen’de direnen köylüler tarafından nasıl yıkıldığını anlatıyor. Okumak için tıklayın…
Soğuk Savaş artık daha büyük tehdit
Le Monde diplomatique Türkçe’nin Ağustos sayısının manşetinde Chicago Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Profesörü John J. Mearsheimer’ın Avrupa medyası tarafından sansürlenen analizi var. Mearsheimer büyük devletlerin neden birbirleriyle sürekli çatışma halinde olduğu sorusuna yanıt verdiği yazısında, ABD ve Rusya ile ABD ve Çin arasındaki gerilimlerin dünya için yarattığı tehlikeye dikkat çekiyor, dış politikada realist olmanın önemini vurguluyor, ABD ve Batı’nın özellikle 11 Eylül saldırısının ardından yaptığı yanlışları sıralıyor. Okumak için tıklayın…
‘Berbatlar’dan Wagner’e: Paralı askerler
Gazeteci Philippe Leymarie, Moskova ile aylardır gerginlik yaşayan paralı asker grubu Wagner’in isyanının perde arkasını anlattığı yazısında, paralı askerlerin geçmişine ışık tutuyor, eski paralı askerlerin geçmişten günümüze nasıl evrildiğini örnekleriyle ortaya koyuyor. Okumak için tıklayın…
Darbeci ITT’nin mirası ve Silikon Vadisi
Gazeteci yazar Evgeny Morozov, Şili’de sosyalist devlet başkanı Salvador Allende ve binlerce kişinin ölümüne neden olan ABD destekli darbenin 50. yıl dönümünde, dönemin Amerikan teknoloji devi ITT’nin rolünü anlatıyor, günümüzün dev teknoloji şirketlerinin finans ve casusluk arasına nasıl sıkıştığını yazıyor. Okumak için tıklayın…
‘Havalı diktatör’ün ülkesi: El SaLvador
Gazeteci Anne – Dominique Correa, Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden El Salvador’un Devlet Başkanı Nayib Bukele’nin ülkeyi adeta teslim alan çetelerle mücadele ederken temel insan haklarını nasıl yok saydığını, çizdiği havalı imajla ekonomik ve siyasi programındaki eksiklikleri kapatma çabasını anlatıyor. Okumak için tıklayın…
Orta Doğu’da ‘1958 Yazı’
Dr. Remzi Çetin, bu ayki yazısında, sadece bir yıl içinde dönüm noktası olaylarının yaşandığı ve ağırlıklı olarak Orta Doğu’yu etkileyen “1958 Yazı”nı analiz ediyor, 1958 yazında meydana gelen gelişmelerin küresel siyaseti nasıl etkilediğini anlatıyor. Okumak için tıklayın…
Bir ağacın gölgesine muhtaç olmak
Akbelen Ormanı’nı maden ocağından kurtarmak için yıllardır mücadele eden İkizköylü yurttaşların direnişine tanıklık eden gazeteci Hazal Ocak, Akbelen Ormanı’nın neden bu kadar önemli olduğunu, köylülerin ne istediğini, ormana yönelik son saldırının ardından yaşananları anlatıyor, madenlerin ormanlar için ne kadar büyük bir tehdit olduğunu ortaya koyuyor. Okumak için tıklayın…
Geziden suç çıkmaz
Tutuklu milletvekili Can Atalay’ın avukatları Yalçın Deniz Özen ve Ömer Can Agin, Gezi davası sırasında yaşanan hukuksuzlukları, milletvekili seçilen Can Atalay’ın serbest bırakılmaması nedeniyle yaşanan büyük hukuksuzluğu, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuruyu anlatıyor.
Banliyöler, Suç ve Ceza
Gazeteci – yazar Tristan de Bourbon Parme, 2011 yılında İngiltere’de çıkan olaylar ile bu yaz başında Fransa’da yaşanan isyan dalgası arasındaki benzerliklere dikkat çekiyor, o dönem İngiltere’nin verdiği ibretlik cezaların banliyölerdeki sorunlara ne kadar çözüm olduğunu araştırıyor. Okumak için tıklayın…
Ya görüntüler olmasaydı?
Bilgi ve iletişim bilimleri alanında öğretim üyeliği yapan yazar Ulrike Lune Riboni, Nahel Merzouk’un öldürülmesinin ardından yapılan polis açıklamasının aksine, olayın gerçek yüzünü ortaya koyan videonun önemini vurguladığı yazısında, sadece iki hafta önce başka bir gencin Nahel ile neredeyse aynı şekilde polis tarafından öldürüldüğüne ancak video kaydı olmadığı için olaya ilişkin polis açıklamasıyla yetinilmek zorunda kalındığına dikkat çekiyor ve başlayan yeni tartışmayı gündeme getiriyor: Videoyu çekmek mi önemli, paylaşabilmek mi? Okumak için tıklayın…
Barça: Büyük kulübün küçük hesapları
Gazeteci David Garcia, dünyanın en büyük spor kulüplerinden Barcelona’nın karıştığı hakem skandalının ardından yaşananları, Katalan kimliğinin en önemli sembollerinden olan kulübün baskı ve engelleme girişimleriyle dolu geçmişini ve Katalonya’nın bağımsızlık mücadelesi için önemini, son yıllarda bozulan mali yapının düzeltilmesi için atılan adımları kaleme alıyor. Okumak için tıklayın…
Bir zamanlar Varzazat’ta
Gazeteci Pierre Daum, efsaneleşmiş filmlerin çekildiği Fas’ın Varzazat kentindeki son durumu, büyük stüdyoların neden Fas’ı tercih etmesinin gerçek nedenini, sektördeki Faslıların yaşadıklarını ve beklentilerini, ülke sinemasının nasıl etkilendiğini, Fas’ın sektördeki yeni rakiplerini, bölgeden izlenimleriyle birlikte anlatıyor. Okumak için tıklayın…
Aylık kütür ve sanat ajandası Le Pano
Özgen KIlıçarslan Danyal’ın hazırladığı aylık kültür ve sanat ajandası Le Pano’da bu ay, Britanyalı sanatçı Calum Scott’ın 30. İstanbul Caz Festivali kapsamında İstanbul’da vereceği konser, fotoğrafçı Isabel Muñoz’un Göbeklitepe’yi konu eden “Yeni Bir Hikâye” adlı sergisi, Halil Genç’in yeni kitabı “Senden Bir Ben”, Uğur Yücel’in tiyatro oyunu Neyzen Tevfik – Hiç ve Başka Sinema’nın Klasikler serisinde gösterilecek olan Jacques Tati’nin “Amcam” adlı filmi var. Okumak için tıklayın…
Umut Notaları
Gazeteci Emrah Kolukısa İKSV Enstrüman Destek Fonu’na kaynak ve Fransa’dan enstrüman sağlamanın yanı sıra deprem bölgesindeki müzik öğrenci ve eğitimcilerine Fransa’da müzik eğitimi ve pedagojik formasyon olanağı sunacak olan Institut français Türkiye ve İKSV işbirliği ile yaşama geçirilen Umut Notaları projesini anlatıyor. Okumak için tıklayın…