ÖZGEN KILIÇARSLAN DANYAL
MÜZİK: Electronica Festival
Türkiye’de düzenlenen ilk ve tek elektronik müzik festivali 1 ve 2 Eylül’de Zorlu PSM sahnesinde yeniden elektronik müzikseverlerle buluşuyor. Ülkemizde son yıllarda oldukça rağbet gören elektronik müzik türünün en dikkat çeken ve akıllara durgunluk veren performanslarıyla buluşacağınız Electronica Festival, 19. yılını çarpıcı görseller ve saf, ham yeteneklerin heyecan verici gösterileriyle kutlamaya hazırlanıyor. Yer: Zorlu PSM. Tarih: 1-2 Eylül
SERGİ: Masterpiece / An Immersive AI Experience
Teknolojinin geldiği son nokta yapay zekâ ve sanat eserlerinin birleşimiyle birçok sergiye ev sahipliği yapan X Media Art Museum’un yeni sergisi “MASTERPIECE / An Immersive AI Experience” eylül ayında da İstanbullularla buluşuyor. OUCHHH tarafından tasarlanan sergide, Leonardo da Vinci, Vincent Van Gogh ve Osman Hamdi’nin başyapıtları yapay zekânın algoritmalarıyla birleştirilerek çok boyutlu bir platformda sergilenecek. 20 binden fazla resim ve İtalyan sanat tarihi yıllıklarından elde edilen verilerin harmanladığı sergi, aynı zamanda müzisyen Mercan Dede ve En İyi Film Oscar’ı alan ‘Nomadland’ın bestecisi Ludovico Einaudi’nin müziklerini de deneyimleme fırsatı sunuyor. Yer: DasDas, Ataşehir. Tarih: 17 Haziran – 15 Eylül 2023
SİNEMA: Kar ve Ayı
Dünya prömiyerini 47. Toronto Uluslararası Film Festivali’nde, Türkiye prömiyerini ise 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapan ve festivalden En İyi İlk Film ile En İyi Kadın Oyuncu ödülleriyle dönen “Kar ve Ayı”, Amerika’nın köklü festivallerinden 66. San Francisco Uluslararası Film Festivali’nde Yeni Yönetmenler Ödülü’nü kazandı. Selcen Ergun senaryosunu Yeşim Aslan ile birlikte yazdığı ilk uzun metrajlı filmi Kar ve Ayı’da kışın bitmek bilmediği uzak bir kasabaya atanan genç bir hemşirenin oradaki erk ilişkileri, sır ortaklıkları ve şüpheyle yüzleşme hikâyesi anlatılıyor. Türkiye’de vizyona girmeye hazırlanıyor. Festival yolculuğuna tüm dünyada hız kesmeden devam eden film, Türkiye’de 8 Eylül’de gösterime girecek.
TİYATRO: Bir Alzheimer’ın Anıları
Mustafa Kırantepe’nin tek kişilik oyunu, “Bir Alzheimer’ın Anıları” dünyamızın acımasızlığını ve çarpıcı gerçekliğini önümüze sermeye hazırlanıyor. Oyunun yazar ve yönetmen koltuğunda Sabahattin Yakut otururken, dekor ve kostüm tasarımı Deniz Çağrı Bilgili tarafından yapıldı. Bir Alzheimer’in Anıları, tek kişilik sıkı bir performansla sizleri sarsmak için perdelerini aralıyor.
Bir insanın yaşadığı hayatın ne kadarı kader?
İçine doğduğumuz aile, çevre, coğrafya, dil, ırk, toplum ne kadar belirler yaşayacağımız hayatı?
Ya da biz seçseydik nasıl bir hayatı seçerdik?
Bizi biz yapan unuttuklarımız mı yoksa hatırladıklarımız mı?
KİTAP: Çerçeve / Nihat Özdal
Çerçeve içine sığdırmaya çalıştıklarımız, dışında kalan daha büyük bir kesit. Fotoğraf çerçeveleri, ülke sınırları, sosyal medya gönderisi çerçevesi hep çok azı sınırların içinde kalıyor. Nihat Özdal son kitabı “Çerçeve”de bu sınırlar üzerine düşünürken, kitabın fiziksel formu, geleneksel sınırları ve çerçevesine de bir eleştiri getiriyor. Orta kısmında instagram gönderisi gibi kare bir boşluk olan çerçeve kitabında, okur bu boşluğa Özdal’ın fotoğraf altına düştüğü notlarla görsel bağlantılar kuruyor. Arkadaki fonun bir parçası bu şekilde sürekli kitaba dahil oluyor. Özdal’ın dediği gibi “Çerçeve içine koyma çabası; bir yüzü, bir bahçeyi, bir ülkeyi, yıldızları, dışarıda kalanlar hep daha fazlası olacak.”