TANGI BIHAN
Gine geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Morissanda Kouyaté, 26 Nisan günü parlamentoda düzenlenen bir oturumda, “Dünyanın en büyük ikinci boksit üreticisi olup uluslararası toplumun önünde el pençe divan duramayız” dedi. (1) 5 Eylül 2021’deki darbeden bu yana ülkeyi yöneten Albay Mamadi Doumbouya liderliğindeki cunta – Ulusal Uzlaşma ve Kalkınma Komitesi (CNRD) – iktidarı sivillere iade etmek üzere resmi olarak 2024’te yapılması planlanan seçimleri düzenlemek için acele ediyormuş gibi görünmüyor. İki yıldır bu yönde neredeyse hiçbir adım atmayan başkent Konakri’deki darbeciler, Sahel bölgesindeki muadillerine oranla çok az uluslararası baskı görüyor. (2)
Peki bu farklı tavır nasıl açıklanabilir? Mali, Burkina Faso ve Nijer’in başkentlerindeki darbecilerin aksine Gine cuntası, büyük güçlerle dengeli ilişkiler sürdürmeyi tercih etti ve bu da kendilerine karşı başta ABD ve Fransa olmak üzere “uluslararası alanda” belli bir hoşgörü kazandırdı. Ülkenin bu açıdan önemli bir de avantajı var: Zengin yeraltı kaynakları… Gine’deki boksit ve son dönemde de demir, on yıllardır ABD, Rusya ve Çin’den birçok şirketin ilgisini çekiyor. Fransa ise Sahel’deki son başarısızlıklarının ardından, bölgede bir müttefikini daha kaybetmek istemiyor. Herkes bu durumdan memnun görünürken Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Gine üzerinde çok az etkisi var. Burkina Faso, Mali ve Nijer’in aksine, kendi para birimi, kıyı şeridi ve madencilik sektöründen elde ettiği önemli kamu gelirleri olan Gine, alt – bölgesel ekonomik ve mali yaptırımlara karşı daha korunaklı halde.
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?