PHILIPPE LEYMARIE / Gazeteci
Ukrayna, Gazze, Balkanlar, Kızıldeniz ve Pasifik’teki atmosfer silah gürültüleriyle dolu. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri), 2022 yılında üst üste sekizinci kez artan küresel askeri harcamaların, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana geçen son 30 yılda en yüksek seviyeye ulaştığına dikkat çekiyor: 2.055 trilyon Avro; yani küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 2.2’si… Fransız Genelkurmay Başkanı General Pierre Schill, “anlaşmazlıkların çözümünde yeniden tercih edilen bir araç haline gelen büyük savaşların yıkıcı geri dönüşü” ve “tarih kitaplarına gömüldüğü düşünülen ahlaki ve yasal engelleri, dizginsiz bir barbarlığın darbeleriyle yıkan ani şiddet patlaması” konusunda uyarıda bulunuyor. (1)
Ukrayna’nın iki bölgesi, Kırım ve Donbass’ın Rusya tarafından ilhak edildiği 2014 yılından bu yana dizginler elden bırakılmış durumda. Devletler yeniden silahlanıyor, savunma sanayi tesisleri üretim kapasitelerini artırıyor ve silah ihracatı için rekabet ediyor. Birçok silah anlaşmasından çekilen Rusya, 2024 bütçesindeki askeri harcamaları yüzde 70 oranında artırarak 1980’ler ve 1990’lardaki seviyelere geri döndü. Rusya Maliye Bakanı Anton Silouanov, parlamentodaki bütçe sunuşu sırasında “Her şey cephe için, her şey zafer için” dedi. Askeri harcamalar için açıklanan 10.8 trilyon ruble (109 milyar avro) – yani federasyonun GSYİH’sinin yüzde altısı – mermi, tank ve insansız hava aracı üretim hatlarının hızlandırılmasının yanı sıra, cepheye gönderilen askerlere maaş ve ölen askerlerin ailelerine tazminat ödemek için kullanılacak. Bir tahmine göre, 2022 yılında Rus ordusu iki milyondan fazla top mermisi ateşledi ki bu rakam bir önceki yılın iki katı. Oryx web sitesi Ukrayna’da hasar gören ya da imha edilen Rus kara aracı sayısını 10 bin olarak veriyor.
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?