TRISTAN COLOMA
Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki kanlı saldırısına misilleme olarak İsrail’in Gazze’ye askeri müdahalesinin başlamasıyla beraber, Şiiliğin üç ana akımından biri olan Zeydiliğe mensup Yemenli Husiler, Babülmendep Boğazı’ndaki deniz trafiğini istikrarsızlaştırma çabalarını hızlandırdı. 193 kilometre uzunluğunda ve 32 kilometre genişliğinde olan ve Arapça’da “Hüzün Kapısı” anlamına gelen bu geçit, Arap Yarımadası’nı Afrika Boynuzu’ndan ayırıyor ve Süveyş Kanalı’na erişim sağlıyor. İsyancılar kargo gemilerine ve tankerlere patlayıcı yüklü insansız hava araçları ya da füzeler fırlatıyor ve bazen geçidin kontrolünü ele geçirmek için helikopter operasyonları düzenliyor. Husilerin sözcülerinden Yahya Sarre, “Filistin ve Gazze’de haksızlığa uğrayanlara destek olmak için dini, ahlaki ve insani görevimizi yerine getiriyoruz” diyerek duruşlarını açıklıyor.
19 Kasım’dan ile şubat ayı ortalarına kadar denizcilik şirketlerine 30’dan fazla saldırı oldu. (1) Bu saldırılar birçok şirketi, birbirlerine danışmadan ya da koordine olmadan, aralık ayı ortasında filolarının yönünü değiştirmeye ve Ümit Burnu üzerinden Afrika’yı by-pass etmeye zorladı. Bu durumun dünya ticaretini sekteye uğratması muhtemel. Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’ne (IfW Kiel) göre, saldırılar başlamadan önce 500 bin konteynerin geçtiği Kızıldeniz’den şu anda sadece 200 bin konteyner geçiyor. (2) Küresel mal taşımacılığında önemli bir kavşak noktası olan ve tüm konteyner hareketlerinin yüzde 30’u dahil olmak üzere uluslararası ticaretin yüzde 12’sini oluşturan boğaz, aynı zamanda hidrokarbonlar, özellikle de petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için de önemli bir merkez konumunda. Her yıl dünyadaki LNG kargolarının ortalama yüzde 4 ile yüzde 8’i Süveyş Kanalı’ndan geçerken, her gün yaklaşık 8 milyon varil petrol Kızıldeniz’den geçiyor. Babülmendep Boğazı dünya ticareti için kilit bir kavşak olmakla birlikte, aynı zamanda onun zayıf noktası.
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?