BENOÎT BRÉVILLE
Yedi farkı bulma oyunu gibi ama tersten… Birbirinin neredeyse aynısı olan iki çizimde farklılıklar aramak yerine, tamamen farklı olan ama bazı benzerlikler görebileceğimiz kadar çok ayrıntı içiren tablodaki ortak noktaları bulmamız gerekiyor. Savaş dönemleri bu alıştırma için özellikle uygun. Yorumcular ve karar alıcılar, savaş dönemlerinde, geçmişte yaşanmış ve şu ya da bu şekilde güncel duruma benzeyebilecek her olayın peşine düşüyor.
Ukrayna’da iki yıldır devam eden savaş, çamurlu siperlerde geçtiği için Birinci Dünya Savaşı’yla, insanlığı nükleer bir soykırımın eşiğine getiren Ekim 1962’deki Küba Füze Krizi’yle, Avrupa’nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki tüm müdahaleleriyle, İkinci Dünya Savaşı’ndaki neredeyse tüm olaylarla, Sovyetler Birliği’nin 1953 Berlin, 1956 Budapeşte, 1968 Prag ve 1979 Kabil müdahaleleriyle, 1980 ve 1988 yılları arasında iki komşu devlet arasında geçtiği için İran – Irak Savaşı’yla, Sırbistan’ın pençesinden kurtulmaya çalışan Kosova’daki savaşla karşılaştırıldı. Vlodimir Zelenski ve iletişim ekibi bu oyunda çok başarılı. 1933’teki kıtlık, Stalin dönemindeki Büyük Terör, Afganistan, Çeçenistan ve Suriye’deki çatışmalar, hatta Çernobil kazası… Yaşanmış her tarihi trajedi Zelenski’ye ülkesinin işgal edilişini anımsatıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı, referanslarını dinleyiciye göre nasıl uyarlayacağını da iyi biliyor. Amerikan Kongresi önünde, Pearl Harbor ve 11 Eylül saldırılarını anımsatıyor; Belçikalı milletvekillerinin önünde Ypres Savaşı’ndan söz ediyor; Madrid’te İspanya İç Savaşı ve Guernica Katliamı’nı, Çek Cumhuriyeti’nde ise ‘Prag Baharı’nı anıyor. (1)
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?