RICHARD GOWAN
(Birleşmiş Milletler Uluslararası Kriz Grubu Direktörü – New York)
Çeviri: Okan Urun
Birleşmiş Milletler’de (BM) görev yapan büyükelçiler ve diplomatlar en azından iki konuda mutabık olabiliyorlar. İlk konu, kurumun iklim değişikliğinden yapay zekanın (AI) düzenlenmesine kadar küresel zorlukların üstesinden gelmek için derin reformlara ihtiyaç duyduğu. İkinci konu ise yoğun siyasi gerginlikler ortamında BM üyelerinin herhangi bir reform üzerinde anlaşmaya varmasının imkânsız değilse de zor olabileceği. New York’ta herkes, çok taraflı sistemin eksikliklerini gidermek amacıyla önümüzdeki Eylül ayında dünya liderlerini bir araya getirecek olan Gelecek Zirvesi’ne hazırlanıyor. Ancak bu müzakerelerin ayrışmaları çözmek yerine daha da büyütmesi olası.
Gelecek Zirvesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in düşüncelerinin bir meyvesi. Eski Portekiz başbakanı, liderliğini yaptığı örgüt hakkında sık sık tazeleyici bir eleştirel bakış sergiliyor. Örgütün yetersiz olduğunu, bilimdeki ve küresel ekonomideki gelişmelerin gerisinde kaldığını düşünüyor. İnsanlığın geleceğindeki büyük meselelerden etkilenen Guterres, BM’nin yalnızca krizlere küçük tepkiler vermekle kalmayıp, aynı zamanda gezegenin gelecek nesiller için yaşanabilir hale getirilmesine somut olarak katkıda bulunması gerektiğine inanıyor.
Geleceği bugünden nasıl şekillendirebiliriz?
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?