SILA ÖZDOĞRU, İLAYDA AYNUR ÖNEMLİ, BATU ÇAKAN
FOTOĞRAFLAR: NART BERK ELPEK
Dünyanın saygın gazetelerinden Le Monde diplomatique 70. yılını İstanbul’da düzenlenen anlamlı bir etkinlikle kutladı. Yıllık edisyon toplantısını Le Monde diplomatique Türkçe’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştiren Le Monde diplomatique 70. yaşına İstanbul Boğazı’nda düzenlenen kokteylle girdi.
Le Monde diplomatique’in yıllık edisyon toplantısı, 25 Mayıs 2024’te 30 ülke edisyonundan temsilcilerin katılımıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde yapıldı. Bu yılki toplantı Le Monde diplomatique’in 70. yılına denk geldiği için daha özel bir anlam taşıdı. Sekiz saat süren yazıişleri toplantısının ardından Le Monde diplomatique’in 70, yılı görkemli bir kokteylle İstanbul Boğazı’nda kutlandı.
70 yıllık emek ve bağımsız gazeteciliğin onurlandırıldığı kokteyl, 30 farklı ülkeden çok sayıda saygın gazeteciyi bir araya getirdi. Dünyanın dört bir yanından gelen gazetecileri bir araya getiren etkinlik boyunca davetliler, eşsiz İstanbul Boğazı’nın tadını çıkardı.
İstanbul Boğazı’nda yüzü aşkın gazeteciyi, akademisyeni ve siyasetçiyi buluşturan 70. yıl kutlaması Le Monde diplomatique Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın açılış konuşmasıyla başladı. Le Monde diplomatique Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı, Dış Yayınlar Müdürü Anne-Cecile Robert ve Le Monde diplomatique Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Yayın Yönetmeni Benoit Breville konuklara seslendi.
‘Le Monde diplomatique için Türkiye’de olmamak kabul edilemez’
Anne-Cecile Robert, sözlerine “Türkiye’de bir edisyonumuzun olmaması, bizim için kabul edilemez olurdu. Türkiye herhangi bir ülke değil, yükselen ve önemli bir yere sahip. Türkiye’de bir edisyonumuz var olmalıydı” diye başladı. Türkiye’nin kendileri için değerli bir paydaş olduğunu vurgulayan Robert, Le Monde diplomatique Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya ve ekibinin kişiliğinin, gazeteyi Türkiye’de onlara emanet etmelerinde önemli ve belirleyici bir faktör olduğunu belirtti. Robert konuşmasına şöyle devam etti: “Aykut, gerçek bir gazeteci. Günümüzde, Aykut gibilerinden çok kalmadı. Gazeteciliğe olan inancıyla yaşıyor, bu meslek ruhuna işlemiş. Gazeteciler için çok kolay olmadığını bildiğimiz bir bağlamda bize gazetecilikle, özgürlükle, azimle ve cesaretle ilgili bir şeyler öğretiyor.”
Benoit Breville de tüm katılımcılara ve Le Monde diplomatique Türkçe ekibine teşekkür ederek sözlerine başladı. Breville şöyle konuştu: “Yetmişinci yıl dönümümüzü kutlamak için dünyanın dört bir yanından otuzdan fazla gazeteci bir araya geldi. Gazete, 1954’ten beri özgün bir yayın çizgisiyle, sadece ismindeki diplomasiyle ilgili konuşarak değil, okurlara çeşitli jeopolitik analizler de sunarak var olmaya devam ediyor. Bugün burada, uluslararası bir aileyiz. Le Monde diplomatique’in bütün ulusal ve yerel edisyonlarında çalışan herkese teşekkür ederim. Biliyorum ki, gazetemiz için birçok insan zamanını, bazen gönüllülük esası ile, adıyor. Herkese en içten teşekkürlerimi iletmek istiyorum. İlerici ve solcu bir gazete olarak, her devletin bu görüşü paylaşmadığı günümüzde, gazetenin bir edisyonunu yaşatmak için bazen büyük engellerin üstesinden gelmemiz gerekiyor.”
Konuşmaların ardından dünyanın dört bir yanından gelen çok sayıda akademisyen ve gazeteci hem Boğaz manzarasının tadını çıkardı; hem de basın dünyasıyla ilgili fikir alışverişinde bulundu. Konuklar Türkiye’de üçüncü yılına giren Le Monde diplomatique Türkçe’nin son sayılarını inceleme fırsatı da buldu. Davetliler aylık gazetede kaleme alınan yazılar hakkında fikir alışverişi yaptı.
Gece hem Türk hem de yurtdışından katılımcıların kültürlerinden eserlerin çalındığı DJ performansıyla devam etti. Katılımcılar hareketli parçalar eşliğinde dans etti, zeybek oynadı, halay çekti.
25 ülke temsilcisi İstanbul’da buluştu
İstanbul’daki edisyon toplantısı, Benoît Bréville ve Anne-Cécile Robert’le birlikte Paris’ten Le Monde Grubu Yönetim Kurulu Finans ve Kalkınma Danışmanı Bruno Lombard, Le Monde diplomatigue İdari ve Ticari Direktörü Vincent Caron, İnternet sitesi yöneticisi Guillaume Barou ve Le Monde diplomatique Türkçe Paris Temsilcisi Gül İlbay katılımıyla yapıldı. Ülke edisyonlarından Jose Natanson (Arjantin), Victor de le Fuente ve Libio Perez (Şili), Sung Ilkwon (Güney Kore), Bilal Ata Aktaş ve Nazand Begikhani (Kürtçe baskısı), Valia Kaimaki (Yunanistan), Shervin Ahmedi ve Marmar Kabir Ahmadi (İran), Mutsumi Fuki (Japonya), Alice Campetti (İtalya), Sandra Monteiro (Portekiz), Wendy Kristianasen (Birleşik Krallık), Ivica Mladenovic (Sırbistan), Jonas Elvander (İsveç), Camille Roseau ve Daniel Hackbarth (İsviçre), Roberto Lopez Bellosso (Uruguay), Uri Borissov ve Dimana Borrisova (Bulgaristan), Ferran Montesa (İspanya), Stéphane Luçon ( Romanya), Remi Nilsen (Norveç), Zara Nazarian (Rusya), Judit Morva ve Eva Vamos (Macaristan), Dorothée D’Aprile ve Greta Gazzola (Almanya), Ari Turunen (Finlandiya) İstanbul’daki toplantıya katıldı. Toplantıya katılan isimler arasında İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü, Türkiye’nin ilk kadın hukuku uzmanı ve gazetemiz yayın kurulu üyesi Nazan Moroğlu da vardı.
Kokteyle yoğun katılım
Kokteyle Eski Devlet Bakanı Önay Alpago, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Sol Parti Parti Meclisi Üyesi Alper Taş, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcıları Pınar Güngören ile Zelal Kıran Metin, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, eski Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Prof. Hayri Kozanoğlu, iş insanı Ali Tanrıkulu, iş kadını Songül Bıyıklı, Folkart Gallery Koordinatörü Fahri Özdemir, Leman Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün, karikatürist Ramize Erer, Kırmızı Kedi ailesinden Kamil Erdoğdu, BirGün Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı, BirGün Gazetesi Web Yayın Koordinatörü Berkant Gültekin, Tele1 TV Programcısı Namık Koçak, Tele1 Reklam-Halkla İlişkiler yöneticisi Funda Ünal, Ayrıntı Yayınları kurucularından Erol Mut, GTC İletişim’den Seçkin Ürey, GTC Grup Direktörü Gülce Türker, Sözcü TV Dış Haberler Müdürü Burak Tatari, Sözcü TV yönetmenlerinden Hakan Durmuş, İstanbul Barosu’ndan avukat Baha Çıtakoğlu, Aujourd’hui la Turquie Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Latif, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gülsün Güvenli, TEMA Vakfı Genel Müdürü Başak Yalvaç Özçağdaş, Opus Kitap Genel Yayın Yönetmeni Metin V. Bayrak, Uzman Psikolog Nazım Serin, 7/24 Kültür Sanat haber portalı kurucusu Yavuz Rençberler, tclira.com Genel Yayın Yönetmeni Taylan Büyükşahin, gazeteciler Evrim Altuğ, Engin Başçı, Kemal Aslan, Recep Yaşar, Özlem Berkit, Ferit Yılmaz, Yasemin Küçükkaya, Cihan Oruçoğlu, Le Monde diplomatique Türkçe ailesinden Serkan Ozan, Özgen Kılıçarslan Danyal, Hilal Köse, İlknur Filiz, Hazal Ocak, Ozan Yurtoğlu, Mustafa Güder, Murat Toprak, Dilan Yılmaz katıldı. Gecede Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, Le Monde diplomatique dostları ve Le Monde diplomatique okurları bizleri yalnız bırakmadı.