EVGENY MOROZOV
Geçen Haziran ayında Post-Utopia tarafından yayınlanan
“A sense of rebellion” podcastinin sahibi
ÇEVİRİ: ARDA ANIK
Amerika’ya bir hayalet musallat oldu: Komünizm hayaleti… Ama bu kez dijital bir hayalet. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) ekonomist Daron Acemoğlu “Yapay zekâ tarafından yönetilen komünizm işe yarayabilir mi?” diye sorarken, risk sermayedarı Marc Andreessen, Çin’in komünist bir yapay zekâ yaratıp yaratmayacağını merak ediyor. (1) Cumhuriyetçi muhalif Vivek Ramaswamy bile X’te komünizm yanlısı yapay zekânın Covid-19 kadar büyük bir tehdit oluşturduğu analizini yaptı.
Ancak bu genel panik ortamında gerçekten ne hakkında konuştuğumuzu kim biliyor? Büyük ABD şirketlerinin platformlarını model alan ve sıkı devlet kontrolüne tabi olan Çin modeli komünist yapay zekâ mı, yoksa kamu kurumlarının elinde geliştirilen Avrupa tarzı bir sosyal devlet yaklaşımını benimseyen model mi?
Geçen Mayıs ayında Google’ın AI Overviews fonksiyonunun, pizzanın üzerine yapıştırıcı sürmenizi veya taş yemenizi önermesi (2) gibi örneklerin ortaya koyduğu gibi yapay zekâ yarışı günümüzde kaliteden önce hızı öne çıkarma eğiliminde ve bu durum göz önüne alındığında ikinci seçeneğin belirgin bir cazibesi var. Yapay zekâ üretiminin kamu tarafından finanse edilmesi, verilerin titizlikle seçilmesinin ve sıkı bir denetimin yanı sıra, araçların kalitesini ve müşterilere sunulan fiyatların artmasını ve bu sayede üreticilere daha iyi ödemeler yapılmasını sağlayabilir.
Daha geniş kapsamlı dönüşümler sağlanamaz mı?
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?