PIERRE DAUM
Motosikletle iki gün ayırmak gerekiyor. Otobüsle ise üç gün; tabii başınıza bir şey gelmezse… Oysa ki Nepal’deki Maoist isyanın (1996 – 2006) önemli merkezlerinden biri olan ülkenin orta batısındaki Thabang köyü, Katmandu’dan sadece 400 kilometre uzaklıkta. Ama yol son derece zorlu… Adını eski Nepal Kralı’ndan alan Mahendra Otoyolu, ülkenin bütün ulaşım yükünü çekiyor ancak hiç bitmeyecekmiş gibi görünen genişletme çalışmaları nedeniyle saatte ancak 20 kilometre hızla, sarsıla sarsıla ve her yeri kaplayan tozu soluyarak ilerlebiliyorsunuz.
Ama en kötüsü daha başlamadı bile… “Otoyol”dan çıkıp Himalaya dağlarının eteklerine doğru yönelince asfaltın yerini büyük kepçelerle kazılmış toprak yollar alıyor. Haziran ayı gibi başlayan her Muson mevsiminde, çamur ve taşlardan oluşan seller bu zayıf destekli yolları tahrip ediyor. Ardından dev makineler yeniden yamaçlara saldırıyor. Bu durum dünyanın dört bir yanından gelen doğa yürüyüşçülerinin tepkisini çekiyor. “Bir daha Annapurna Turu’na gelmem” diyen Kaliforniyalı bir web tasarımcısı Tobby, “İnsanlar on yıl öncesine kadar dağların eteklerindeki köylerde, dünyadan kopuk bir şekilde yaşardı. Buraya gelmek gerçekten otantik bir deneyimdi. Ama şimdi yanınızdan geçip giden cipler suratınıza toz savurup duruyor” diye devam ediyor.
Nepal, 2023 yılında yüzde 40’ı Asyalı olan (Hint, Çinli ve Koreli) bir milyon turist ağırladı ki bu rakam, Covid-19 öncesi dönemine geri dönüldüğünü ortaya koyuyor. Turistlerin yüzde 14’u dağlarda yürüyüş için ülkeye geldi; 500 kadarı ise Everest dağının artık aşırı kalabalık olan zirvesine ulaşmayı denedi. Ancak Tobby’nin dile getirdiği şikâyetler ya da ilgi çekmek için dünyanın çatısına yaptığı tırmanışı bir belgesel haline getirmeye karar veren sosyal medya fenomeni Inoxtag’ın hareketleri, (1) Nepallilerin gerçek dertlerinden çok uzak. “Yolun açılması hayatımızı tamamen değiştirdi. Eskiden kasabaya ulaşmak için üç gün yürümek zorundaydık. Kadınlar hastaneye gidemediği için doğum yaparken ölüyordu. Elektriğimiz bile yoktu” diyen Thabang sakini Laxmi Pun Magar’ın coşkusu, Nepal halkının yüzde 45’inin yaşadığı Himalayalar’ın eteklerinde konuştuğumuz herkes tarafından paylaşılıyor.
Marx, Engels, Lenin, Stalin ve Mao bir arada
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?