Birinci yaşını kutlayan Le Monde diplomatique Türkçe, dünyanın dört bir yanındaki gelişmeleri ayağınıza getirmeye devam ediyor. 14. sayının manşetinde Fransa’da büyük tepki çeken emeklilik reformu var.
EN BÜYÜK GÜÇ: AYAĞA KALKAN HALK
Gazeteci Benoit Bréville, tartışmalı reforma karşı toplumun her kesiminden farklı kesimlerin nasıl birleştiğini anlatıyor, Cumhurbaşkanı Macron’un uzlaşmaz tavrının demokrasi ve aşırı sağ açısından değerlendiriyor.
EYLEMCİLER: BİZ DÜŞEN MÜCADELE ETMEK
Deneyimli gazeteci Pierre Souchon, günlerdir devam eden eylemlerden izlenimlerini, reforma direnen eylemcilerin anlatımlarıyla birlikte aktarıyor, sokakların nabzını tutuyor.
YASAMA, YÜRÜTME, YARGI VE SOKAK
Paris’te yaşayan gazeteci Süleyman Tosunoğlu, Fransız Ulusal Meclisi’nde yaşananların perde arkasını yazıyor, eski siyasetçilerin yorumları ve Elysee Sarayı’ndan sızan bilgileri aktarıyor.
‘SOSYAL DİYALOG’TAN ÇATIŞMAYA
İki sosyolog, Sophie Béroud ve Martın Thibault, Fransa’da sendikacılığın geçmişinden yola çıkarak emeklilik reformuna karşı birleşen sendikaları anlatıyor.
İKİ HALK, İKİ LİDER, İKİ FARKLI TAVIR
Gazeteci Meriem Laribi, Peru’da Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun görevden alınmasının ardından başlayan protesto eylemleri ile Venezuela’da Maduro karşıtı eylemleri karşılaştırıyor, Batı’nın iki ülkedeki eylemlere karşı takındığı farklı tavrı yorumluyor.
PEKİN, KÖRFEZ’İN BARIŞ ELÇİSİ Mİ OLUYOR?
Gazeteciler Akram Belkaïd ve Martine Bulard, İran ve Suudi Arabistan’ın yedi yıl sonra yeniden diplomatik ilişki kurmasında ara buluculuk rolü üstlenen Çin’i Orta Doğu’da nelerin beklediğini anlatıyor.
KADINLARIN DEMOKRASİ MÜCADELESİ
Türkiye’de kadın hakları mücadelesinin öncü isimlerinden İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü, avukat Nazan Moroğlu, 14 Mayıs seçimleri öncesi kadınların demokrasi mücadelesini köşesine taşıyor.
İZMİR’DEN TÜM İNSANLIĞA TOPYEKÛN YENİLENME ÇAĞRISI
Le Monde diplomatique Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, İzmir İktisat Kongresi’nin yüzüncü yılında İzmir’de düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni yorumluyor, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve ittifaktaki diğer partilerin liderlerinin katıldığı oturumdan izlenimlerini aktarıyor.
FRANSA – İSRAİL İLİŞKİLERİ TÜRKİYE’YE MODEL OLABİLİR
Dr. Remzi Çetin, İsrail – Fransa ilişkilerinin, Türkiye ile Fransa arasında son dönemde bozulan ilişkilerin onarılması sürecinde örnek olabileceğini anlatırken, iki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye açısından neden önemli olduğunu sorusunu yanıtlıyor.
ALMANYA’DA İSRAİL’İ ELEŞTİRMEK MÜMKÜN MÜ?
Tarihçi Sonia Combe, Almanya’da yükselen aşırı sağ ve yahudi düşmanlığı konusunda İsrail’in tutumunu, Yahudi araştırmaları yapan kuruluşlar üzerindeki baskıyı anlatıyor.
JAPONYA, BARIŞ SAYFASINI KAPATIRKEN…
Gazeteci Jordan Pouille, sadece savunma amaçlı bir ordusu bulunan Japonya’nın yeni savunma stratejisini, Çin, Rusya, Kore ve diğer komşularıyla ilişkilerini, bu ülkenin ABD ile olan müttefikliğinin ışığında anlatıyor, Japonya’daki duruma ilişkin izlenimlerini ve yaptığı görüşmeleri aktarıyor.
SALGIN, AŞILAR VE BİLİM
Gazeteci Ariane Denoyel, COVID-19 aşılarıyla iligili tartışmalara her yönüyle ışık tutuyor. Aşıların geliştirilme ve deneme sürecinde yaşananları, devletlerin ve uluslarası sağlık kuruluşlarının tavrını, uzman isimlerin görüşlerine başvurarak anlatıyor.
AYLIK KÜLTÜR VE SANAT AJANDASI LE PANO
Özgen Kılıçarslan Danyal, bu ayın kültür ve sanat etkinliklerini filmleri, yeni kitapları, konserleri anlatıyor. Bu ayın ‘Le Pano’da, İKSV İstanbul Film Festivali, Craft Tiyatro’da izleyiciyle buluşan ‘Sığınak’ adlı tiyatro oyunu, Mehmet Erte’nin yeni kitabı ‘Sahipsiz Yüzler’ ve BİFO ve Denis Kozhukhin’i buluşturan konser var.
ÇILGIN PROJELERİN ATASI: ATLANTROPA
Gazeteci Pierre Rimbert, 1920’li yıllarda ortaya atılan ütopik proje Atlantropa’yı anlatıyor. Akdeniz’i kurutarak Avrupa ve Afrika’yı birleştirme fikrini ortaya atan Alman mimar Herman Sörgel’in yaşam öyküsü ve çılgın projesinin uğruna yaptıkları sürükleyici bir filmin senaryosunu aratmıyor.