NEDJİB SİDİ MOUSSA
Organisation Armée Secrète (Gizli Silahlı Örgüt, OAS), Cezayir’in bağımsızlık mücadelesinin son aşamasında derin bir iz bıraktı. 1961 başlarında Madrid’de eski öğrenci liderleri Pierre Lagaillarde ve Jean-Jacques Susini de dahil olmak üzere “Fransız Cezayiri” için bir avuç eylemci tarafından kurulan örgüt, ayrım gözetmeden terörist saldırılar ve suikastlar gerçekleştirerek Cezayir Bağımsızlık mücadelesinin sonucunu değiştirmeye çalıştı. 2 Mayıs 1962’de Cezayir limanına yapılan ve yaklaşık yüz kişinin ölümüne neden olan OAS saldırısı, 7 Haziran’da Cezayir Üniversitesi kütüphanesinde başlayan (600 bin kitabın üçte ikisinin hasar görmesine, kütüphanenin 1968’e kadar kapalı kalmasına yol açan) yangın gibi umutsuz önleme girişimlerinin tipik bir örneğiydi.
Tarihi kaynaklar, OAS’nin 1.600 ila 2.400 kişiyi öldürdüğünü, ezici çoğunluğunun “Müslüman” olduğunu öne sürüyor. Öğretmen ve yazar Mouloud Feraoun, 15 Mart 1962’de Cezayir’in kuzey banliyösü Ben Aknoun’da öldürülenlerden biriydi. Bir gün önce günlüğüne şöyle yazmıştı: “(Şehirde) terör var. Yine de insanlar dışarıda ve ortalıkta; hayatını kazanmak ya da sadece alışveriş yapmak zorunda olanlar… dönecekler mi yoksa sokakta ölecekler mi gerçekten bilmeden dışarı çıkıyorlar.” (1) OAS’nin hedef aldığı diğer önde gelen isimler (sosyalist) ) William Lévy de dahil, 20 Kasım 1961’de Cezayir’in göbeğindeki Bab El Oued işçi sınıfı semtinde suikasta kurban gitti. Komünist Lucien Rieth, 12 Şubat 1962’de Oran’da öldürüldü.
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?