14 Mayıs’a sayılı günler kaldı. Liderler meydanlarda gövde gösterilerini sürdürüyor. Deyim yerindeyse basında, sosyal medyada anketler havada uçuşuyor!.. Gözler Cumhurbaşkanlığı seçimlerine çevrilmiş durumda. Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan arasındaki cumhurbaşkanlığı yarışı aynı anda oylanacak milletvekili genel seçimlerini gölgede bıraktı.
Peki, Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı’nın masalarındaki son anketlerde tablo ne? Millet İttifakı’nın en az yüzde 54’le Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı olacağına ve seçimi birinci turda kazanacağına olan inancı tam. Cumhur İttifakı ise yüzde 51.5-52 oy oranıyla Erdoğan’ın ipi göğüsleyeceğini hesaplıyor. Ağır ekonomik tablo, meydanların dili, iktidarı kaybetme korkusu yaşayan Erdoğan ile AKP’lilerin kullandığı sert üslup, hakarete varan dil Millet İttifakını ve Kılıçdaroğlu’nu önde gösteren anketlerin doğru olduğunu gösteriyor.
Siyaset uzmanları bu noktada diğer adaylar Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın alacağı oylara dikkat çekiyor. İki adayın toplam yüzde 6-7 bandına ulaşması halinde seçimin ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.
***
Böylesine tarihi bir süreçte, Le Monde diplomatique Türkçe ekibi olarak, “seçim özel” sayfalarımızı okurumuzla buluşturuyoruz. 14 Mayıs’a bir hafta kala alanında uzman isimlerin analizleriyle seçimin nabzını tutuyoruz. Le Monde diplomatique’in mayıs sayısında Ariane Bonzon’un kaleme aldığı yazı, Türkiye’deki “seçim güvenliğini” masaya yatırıyor. Bonzon’un makalesi Türkiye’de seçmenin en büyük endişesi olan “seçime hile karışma riskinin” Avrupa’da da tartışıldığını gösteriyor. Queen Margaret University Edinburgh’tan öğretim üyesi Dr. Taner Doğan da liderlerin kullandığı propaganda dilini analiz ediyor.
Değerli yazarlarımız Nazan Moroğlu “siyasette kadının temsilini”, Remzi Çetin adayların ve partilerin dış politika söylemlerini kaleme alıyor. Meslek büyüğümüz Pınar Türenç siyasi tabloyu özetlerken, eski başhekim Tunç Çelebi de partilerin sağlık politikalarını inceliyor.
Tüm kesimlerin ortak görüşüne göre “Bu seçimlerde sonucu gençler belirleyecek.” Yazıişleri Müdürümüz Serkan Ozan, seçimlerde kilit rol oynayacak gençlere dair üretilen parti politikalarını inceliyor. 14 Mayıs’ta, gençler kadar kadınlar da belirleyici olacak. Arkadaşımız Hilal Köse’nin sorularını yanıtlayan siyaset bilimci Prof. Dr. Fatmagül Berktay, “AKP’nin 20 küsur yılda geldiği nokta, başlangıçta harekete geçirdiği kadınlardan önemli ölçüde kopmuş olması; bunun sandığa da yansıyacağı kanısındayım” diyor.
Partilerin veya milletvekili adaylarının kültür-sanat-edebiyat alanıyla ilgili vaatleri, çevre-kent duyarlılığı ne yazık ki seçim süreçlerinde siyasi tartışmaların, kavgaların arasında pek gündeme gelemiyor. Bu konularda merak edilenleri kaleme alan arkadaşlarımız Özgen Kılıçarslan Danyal ve Hazal Ocak, bilinçlenmek isteyenlere ışık tutuyor…
***
Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının büyük mücadelelerle kurduğu Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 2023’te 100. yaşını kutlayacak. Bir asra beş buçuk ay kala yapılacak seçimler ikinci asrın başlangıcında ülkenin yol haritasını da belirleyecek.
Türkiye Cumhuriyeti, 100. yaşına “laiklikten bir milim taviz vermeyen, insan haklarına saygılı, kadınların mücadelesini destekleyen, çocuklarını özgür bireyler olarak geleceğe taşıyan, sosyal adaletten beslenen demokratik bir hukuk devleti” olma umuduyla girmeli. Bu umutla laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti için, “ÖZGÜRLÜK İÇİN” 14 Mayıs’ta sandığa!