Le Monde diplomatique Türkçe’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle hazırladığı özel sayıyla okurla buluştu.
14 Mayıs’tan 19 Mayıs’a; 19 Mayıs’tan 28 Mayıs’a…
Le Monde diplomatique Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, seçimlerin ilk turunu değerlendiriyor, ikinci tur için “19 Mayıs” ruhunun önemini vurguluyor.
Nice yıllara Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Yaşar Öztürk, 19 Mayıs’ın nasıl bayram ilan edildiğini, Atatürk’ün kutlayamadığı tek bayramı anlatıyor.
Çağdaş uygarlık yolundan dönüş olmaz, su geriye akıtılmaz!
Gazeteci Hilal Köse’ye konuşan sanatçı Erol Evgin, Cumhuriyetin 100. yılını ve 100. yıl için bestelediği marşı anlatıyor.
‘19 Mayıs’ın Anlamı’
Türkiye’de kadın hakları mücadelesinin öncü ismi, hukukçu Nazan Moroğlu,kurtuluş ve kuruluşun simgesi 19 Mayıs’ı anlatıyor.
Yeni bir imar rantı operasyonu yapılıyor
Le Monde diplomatique Türkçe Yazıişleri Müdürü Serkan Ozan’a konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, İstanbul’daki depreme hazırlık çalışmalarını ve kentsel dönüşüm konusunda bilgiler veriyor ve konut krizini yorumluyor.
İstanbul aşığı bir ressam: Şevket Dağ
Gazeteci Emrah Kolukısa, usta ressam Şevket Dağ’ın İzmir’in ardından Ankara’da açılan “Zamanın ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam” başlıklı sergisini değerlendiriyor.
Yeni soğuk savaş: Yapay zekâ
Kâr amacı gütmeyen bilgi platformu The Syllabus’un kurucusu ve editörü, yazar Evgueny Morozov, son yılların en çok tartışılan konusu yapay zekânın gizli geçmişine ve belirsiz geleceğine ışık tutuyor. Morozov, ülkeler arasındaki yapay zekâ savaşını körükleyen dev teknoloji şirketlerinin amaçlarını anlatıyor.
Muğlak bir ceza: Elektronik kelepçe
Grenoble Alpes Üniversitesi’nde felsefe öğretim üyesi, yazar Olivier Razac,suçların infazı için giderek daha sık kullanılmaya başlanan elektronik kelepçe uygulamasının sonuçlarını değerlendiriyor.
Eskiden ‘konseyler’ vardı
Rouen Normandy Üniversitesi’nde çağdaş tarih profesörü, yazar Jean – Numa Ducange, Avrupa’daki “Konseyler” hareketini ve Birinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan devrim rüzgârını anlatıyor.
Yunanistan’da bir demir yolu cinayeti
Gazeteci Élisa Perrigueur, Yunanistan’da 28 Şubat günü meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren faciasının nedenlerini ve sonuçlarını, Yunanistan’da yaptığı görüşmelerin ışığında değerlendiriyor.
Vietnam ve Kamboçya arasındaki yüzen sınır
Bölgeye giden gazeteci Louis Raymond, Vietnam ile Kamboçya arasında yıllardır sorun yaratan sınır bölgesinin geçmişini ve çözüm çabalarında gelinin son noktayı anlatıyor.
Tunus’ta istenmeyen Sahra Altı halkları
Gazeteci Thierry Bresillon, Sahra Altı ülkelerden Avrupa’ya geçmek için Tunus’u akın eden binlerce kişinin yaşadıklarını, Tunus’ta yükselen milliyetçiliği ve Avrupa Birliği’nin tavrını ülkede edindiği izlenimlerin eşliğinde anlatıyor.
Bolivya Mennonitleri
Gazeteci ve fotoğrafçı Alexandre Marcou,Bolivya’da toplumdan uzak şekilde yaşayan Mennonitlerin dününü, bugün yaşadıklarını kaleme alıyor.