SERKAN OZAN
Türkiye, 6 Şubat günü Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 kentte büyük yıkıma yol açan deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. Ülkenin deprem gerçeği son dönemde seçim gündeminin gölgesinde kalsa da yeni hükümetin önündeki en büyük sınav deprem bölgesindeki çalışmalar ve depreme hazırlık konusu olacak. Son günlerde yaptığı açıklamalarla Türkiye’de yaşanan konut krizine dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce’yle, kentin depreme hazırlık sürecini, kentsel dönüşümü ve konut krizini konuştuk.
– Depremle başlayalım isterseniz… İstanbul’un 6 Şubat öncesi depreme hazırlık sürecini nasıl değerlendirirsiniz?
1999 depreminden sonra seneler boyunca bazı çalışmalar yapılmış. Bazıları hayata geçmeye başlamış bazıları ise bir noktada durmuş. Örneğin okullar… 6 Şubat’tan sonra İstanbul Valiliği, 90’dan fazla okulu boşaltma kararı aldı. Uluslararası fonlarla başlatılan İSMEP (*) projesi kapsamında okulların güçlendirilmesine başlanmış ama bir noktada durmuş. Neden durduğunu bilemiyoruz, Milli Eğitim Bakanlığı biliyor. Depremin sıcaklığı geçince öncelikler değişiyor muhtemelen. 6 Şubat’tan sonra devlet, “biz bu işi yapmadık” diye harekete geçiyor. Bunu bir örnek olarak anlatıyorum. İBB deprem master planları, Zeytinburnu’ndan başlayan pilot kentsel dönüşüm projeleri yapmış. Bunların çok büyük bir kısmı tarihi yarımadadan başlayarak en riskli alanları dönüştürmek üzere programlanmışken rezerv alan ve riskli alan ilan edilen yeni alanlar imara açılmış. Dezavantajlı ve riskli binalarda yaşayan vatandaşlarımızın olduğu yerler ise dönüşmemiş. Bugün dökülen beton metrekaresi üstünden başarı yarıştırılıyor. Deprem gösterdi ki çok konut yapmanızın deprem güvenliği açısından bir önemi yok.
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?