HİLAL KÖSE
Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Gazi Meclisi’nin açılışının 104. yıldönümü. Dünyada çocuklara adanmış tek bayram, bu nedenle de çok değerli. 23 Nisan’ı ve diğer tüm ulusal bayramları kutlayabilmenin önemi, bizim ülkemizde ne yazık ki son yıllarda daha iyi anlaşıldı. Devleti yönetenler umursamayınca, halk bayramlarına sahip çıktı. Neler oldu, biraz hatırlayalım…
AKP iktidarı boyunca azar azar unuttuk…
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yüzyılı, pek çok siyasi tartışmayla geçti. Bulunduğu coğrafya nedeniyle de çok kırılgan olan cumhuriyet, kurucu değerlerini koruma noktasında pek çok sınavla karşılaştı. Oysaki ilk günden beri, yönünü muassır medeniyetler seviyesine çevirmişti. Aydınlanma özlemiye, bata çıka ilerlerken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde iktidara geldi. Yıl 2002’ydi… Bu bir dönüm noktası oldu ve ülkenin temel değerleri hızla aşınmaya başladı. Türkiye’nin bambaşka bir atmosfere büründüğünün ilk kanıtı sanırım ulusal bayram kutlamalarıydı. Önce okullardaki kutlamalar esnetildi, “olsa da olur olmasa da olur” noktasına geldi, türlü bahanelerle resmi kutlamalar iptal edildi, devletin tepesindeki isimler hastalık bahanesiyle törenlere gelmedi vs… İlk başta bu durum sadece belli bir kesimi rahatsız etti, şok etkisinin ortaya çıkması biraz zaman aldı. Toplumsal tepki yıllar içinde arttı, vatandaşlar sonunda ellerinde Türk bayrakları sokaklara çıkıp, bayramlarını kutlamaya başladı… 23 Nisan ertesi, “Çocukları saatlerce güneş (ya da yağmur) altında beklettiler! Çocuklar yorgunluktan ağladı” türünden haberlere bile hasret duydu bu toplum. Yani ‘Nereden nereye….’ (1)
Uyanış yılı 2019 ve İmamoğlu’nun katkısı
2019 yılında CHP, yerel seçimde çok önemli başarılar elde edince, görkemli kutlamalar da yine ön plana çıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hakkını özellikle teslim etmek gerekiyor. İmamoğlu, devleti yönetenlerin “bitse de gitsek” diye düşündüğü bu özel günleri, coşkuyla kutlayarak da vatandaşların takdirini kazandı. Bu 23 Nisan’da, Filistin ve Ukrayna dahil 15 farklı ülkeden “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İstanbul’a gelen çocukları ağırladı. Buluşma Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’ndaydı.
İmamoğlu, karşılama töreninde Atatürk vurgusu yaptı ve şunları söyledi: “Bu eşsiz bayramı ülkemize ve tüm insanlığa armağan etmiş olan, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün değerini her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Öncelikle, çocuklara saygı duymayı, onlara özen göstermeyi öğrenmemiz gerekiyor. Çocuklara saygı duymak, onların da haklara sahip olduğunu kabul etmekle başlar. Bu güzel festivalde misafirimiz olan tüm çocukların, ülkemizin ve dünyanın bütün çocuklarının savaşa karşı olduklarını çok iyi biliyorum. Dilerim, dünyanın tüm büyükleri de çocukların savaşla ilgili duygu ve düşüncelerinden gerekli dersi bir an önce alırlar. Dilerim, misafir ettiğimiz Filistinli ve Ukraynalı çocuklar, en kısa zamanda barış ve huzur dolu bir hayata kavuşurlar.”
Devletin tepesi sahip çıkmadı, vatandaş istedi ve aldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 18 – 24 Nisan tarihleri arasında, 19 farklı noktada güzel bir festival düzenledi. Ayrıca Şehir Tiyatroları’nın geleneksel 38. Çocuk Şenliği de vardı. Farklı illerdeki, ilçelerdeki CHP’li belediyeler de çocuk şenlikleri yaptı. Bu kutlamaların tekrar yaygınlaşmasının ve çocukların eğleneceği türden içeriklerle sunulmasının asıl nedenini hep hatırlamak gerekiyor. Bir dönem tadı tuzu kalmayan ulusal bayramlara, devletin tepesindekiler sahip çıkmadığı için vatandaşlar sıkı sıkı sarıldı. Sokağın talebini iyi okuyan CHP’li belediyeler de bu coşkuya ev sahipliği yaptı. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında, ana muhalefet partisinin yerel iktidarında bu coşku daha da büyüyecek gibi görünüyor.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim sonuçlarını değerlendirirken, partisinin 2023 seçim yenilgisini geçiştirmeyip, yenilendiğini hatırlattı. Değişimle birlikte demokratik muhalefetin çekim merkezine dönüşen CHP’nin toplumun beklentilerine cevap verdiğine dikkat çekti. “Vatandaşlarımız 2023 yılında muhalefete duyduğu güvensizlik nedeniyle ertelediği değişim iradesini bu seçimlerde ortaya koymuş ve Türkiye’nin yeni rotasını çizmiştir. Türkiye seçmeni, iktidar partisine ve iktidar ittifakına güvensizliğini ortaya koymuş, iktidarın yönetim anlayışına ve politikalarına ağır bir ceza kesmiştir. Bu seçimler, son yıllarda dünyayı sarmalayan, dünyaya bir tedirginlik çağı yaşatan popülist otoriter dalganın nasıl geriletileceği konusunda tüm demokratik hareketlere ilham kaynağı olmalıdır” dedi. (2) İktidara bu cezanın kesilmesinde, bayramların bile ötekileştirilmesinin etkisi elbette çok büyük… Kısacası bizim ülkemizde bayram gibi bayram kutlamak da politik!
(1) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın icraatlarını överken sık kullandığı cümle.
(2) Yabancı basın mensupları için düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşma, 18 Nisan 2024, Feshane, İstanbul